O vlně merino

Jak se vyrábí merino vlna?

Australští vlnaři vyrábějí nejlepší vlnu na světě z ovcí Merino pomocí udržitelných zemědělských postupů. Na rozdíl od syntetických látek, které se průmyslově vyrábějí z neobnovitelné fosilní energie, je vlna Merino přírodní vlákno pěstované celoročně ovcemi Merino, které konzumuje jednoduchou směs přírodních složek včetně slunečního svitu, vody, čerstvého vzduchu a trávy. Každý rok tyto ovce produkují nové rouno, čímž se vlna stává zcela obnovitelným vláknem.

Zřejmě nejstarší známé zvířecí vlákno, vlna je složena z přírodní bílkoviny zvané keratin – stejné bílkoviny, která se nachází v lidských vlasech – s malým množstvím vápníku, sodíku a tuku. Povrch každého vlákna je pokryt šupinami, které jsou důležité při výrobě plstí a tradičních vlněných tkanin.

Přednosti vlny Merino ve zkratce:

  • jemný až hedvábný omak – nejjemnější typy Merino
  • termoregulační schopnost – vlněné textilní materiály vytvářejí na těle mikroklima, které zabraňuje rychlému průniku vnějšího klimatu k pokožce – ať již chladného v zimě (vlna udržuje teplo) nebo horkého v létě (vlna udržuje chlad);
  • odvod potu – povrch vlákna (šupinky) je hydrofobní a odvádí pot; ten se buď odpaří nebo se jeho páry, jsou‑li zadržovány (například dalším vnějším oděvem), natáhnou dovnitř vlákna, které je naopak hydrofilní. Přitom má vlákno vlny schopnost absorbovat vlhkost až do objemu 1/3 své váhy . Klíčové přitom je, že díky svému hydrofobnímu povrchu i plně “nasáté” vlákno zůstává na omak suché a zároveň neztrácí nic ze své termoregulační schopnosti ;
  • prodyšnost – vlněný textilní materiál je i v husté struktuře dobře prodyšný (“dýchá”), a to i v případě, jsou‑li vlákna “nasátá” vlhkostí. Tato vlastnost zároveň umožňuje vlhkosti ve vláknech rychle se odpařovat. Prodyšnost je daná nepravidelnou povrchovou strukturou vlněného vlákna, které je tvořené mikroskopickými šupinkami, jeho celkovým přirozeným zakroucením a v neposlední řadě také strukturou moderních vlněných úpletů;
  • antibakteriální schopnost – vlna je proteinové vlákno a takto na sebe váže mnohé škodlivé substance včetně řady virů a bakterií, přičemž omezuje jejich rozklad či množení. Velmi významným projevem této schopnosti vlněného vlákna je fakt, že vlněný oděv ani po několikanásobném užití nezapáchá. Popřípadě stačí vlněný oděv vyvětrat, čímž se případných pachů sám zbaví;
  • vlna je hypoalergenní – nejsou známy žádné alergické reakce na vlnu. Avšak, nelze tuto vlastnost zaměňovat s tím, že někteří lidé jsou tzv. “alergičtí” na vlnu co se jejího omaku týče. Výběrem vlny Merino extrafine nebo dokonce superfine (se 16 mikrometry) lze případnému “nepříjemnému” omaku snadno zabránit. Tyto druhy vlny mají omak velice jemný až hedvábný;
  • vlna chrání před UV zářením – což mnohá syntetická vlákna nečiní vůbec či jen nedostatečně;
  • elasticita – úplety z vlny jsou přirozeně elastické, žádné příměsi syntetických elastomerů v úpletu tak nejsou zapotřebí. Vlákno vlny lze natáhnout až o 30% a poté se samovolně vrátí do své původní formy;
  • duté vlákno – ovčí vlna je přirozené duté vlákno;

Vlněné vlákno jako jediný dosud známý textilní materiál v sobě snoubí všechny tyto vlastnosti najednou. Je to mnohostranný talent mezi vlákny, jakýsi “desetibojař” světa textilních vláken.